Nipošto ne bacajte koštice od lubenice, evo šta možete uraditi sa njima



Za vrijeme konzumiranja lubenice većina ljudi sjemenke odstrani i baci. No, to nije dobro zbog toga što sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i pomažu mehanički boljoj probavi, ali većina korisnih sastojaka ostaje neiskorištena.

Kako biste iskoristiti sve ljekovitosti sjemenki potrebno ih je dobro kuhati, samljeti ili ispeći.

Ove sjemenke sadrže dijetetska vlakna koja su potrebna za normalan rad probavnog trakta, pomažu kod pojave crijevnih parazita, ali i u liječenju oboljelih od žutice i upala u organizmu. Sadrže sastojak koji se zove citrulin i koji djeluje kao antioksidans, te pospješuje širenje krvnih žila djelujući povoljno kod asteroskleroze, hipertenzije, erektilne disfunkcije kod muškaraca i angine pectoris.

Postoje mnogi načini za primjenu sjemenki od lubenice i mi vam donosimo neke od njih.

Korištenje čaja od sjemenki je odličan diuretik te se preporučuje za uklanjanje kamenčića i pijeska u bubrezima, kao i za čišćenje mokraćnog kanala, prenosi Edgar Cajce.

Ovaj čaj se priprema na sljedeći način:

Uzmite 4 kašike svježih koštica od lubenice, izdrobite ili ih isjeckajte sa mlinom i kuhajte 15 minuta u dvije litre vode. Ovo treba piti dva dana za redom, a potom treći dan napraviti pauzu. Isti proces se nastavlja nekoliko sedmica sa istim intervalima dva dana konzumiranja, jedan dan pauza.



Voda napravljena od koštica lubenice je jedan od najboljih lijekova za tretiranje bakterije ešerihije koli u urinarnom traktu kao i za prevenciju parazita u crijevima.

Za ovu vodu vam je potrebno 30-40 koštica lubenice.
Prvo ih je potrebno isjeckati, zdrobiti ili istucati, a potom staviti u litar vode i kuhati desetak minuta. Nakon što se ohladi tekućinu je potrebno držati u frižderu i piti svaki dan. Ukoliko vam sam napitak ne odgovara možete ga pomiješati sa sokom ili nekim drugim ukusom.

Ovu vodu, najmanje litar na dan treba piti od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci sve dok bakterija u potpunosti ne nestane. Ovaj recept je dobar kako za odrasle tako i za djecu.
Zato, za vrijeme ljeta dok lubenica ima na sve strane pokupite sve koštice kako bi ih imali za dugotrajno korištenje i vrijeme kada lubenice nisu dostupne.

Korištenje ovih sjemenki kao čaj ili grickalica pospješuje pamćenje i koncentraciju, kao i sjaj, zategnutost i ljepotu kože. Osim toga preporučuje se za jačanje srca i mišićne strukture u tijelu. Preporučuju se i za jačanje libida i potencije kod muškaraca, ali i dijabetičarima kao sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Ako ih želite koristiti kao grickalice, onda ih prvo dobro operite, razastrite na papir i osušiti na zraku ili na suncu u potpunosti. Poslije toga koštice treba ispeći na srednjoj temepraturi 20 do 25 minuta. Ne preporučuje se velika temperatura kako koštica ne bi izgubila korisne sastojke.

U 2 dcl vode razmutite kašiku soli i sa ovom vodom pospite u manjim količinama sjemenke dok se peku. Voda će lagano ispariti a so će ostati na sjemenkama.

Koštice lubenice treba konzumirati što je više moguće jer zaista one su veliki izvor magnezija, gvožđa, kalcija, potazija, vitamina A, B, C, antioksidansa, niacina kao i poluzasićenih i monozasićenih zdravih masnoća.


Izvor: Kurir / aktuelno24.blogspot.com
Foto: Ilustracija

0 komentari:

Objavi komentar