Hrana koja držanjem u hladnjaku gubi svoje vrijednosti



Kada je u pitanju držanje hrane u hladnjaku uvijek postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati. Ako sve što vam dođe pod ruku ubacite u hladnjak, onda činite veliku grešku zbog toga što nije sve od hrane za hladnjak. U nastavku vam donosimo nekoliko namirnica koje odlaganjem u hladnjak gube svoje vrijednosti:
  • Krompir
Držanjem krompira u hladnjaku ćete ubrzati pretvaranje škroba u šećer pa će on promijeniti okus i strukturu. Umjesto u hladnjaku radije ga držite u papirnoj vrećici i negdje na hladnijem mjestu. Idealno mjesto za njega je neki podrum, ali ukoliko nemate podrum onda neka to bude neko tamno mjesto kao što je smočnica. Osim toga, važno je znati da su papirne vreće bolji izbor od plastičnih zbog toga što su prozračne i usporavaju proces truhljenja.
  • Češnjak
Češnjak je bolje držati na hladnom mjestu zbog toga što će u hladnjaku početi nicati, a pored toga može postati pljesniv i gumen.
  • Rajčice
Držanjem u hladnjaku rajčice će izgubiti okus. Hladan zrak im zaustavlja proces zrenja i dozrijevanja te zbog toga im je smanjen intenzitet okusa. Osim toga, hladnjak mijenja i teksturu rajčice zbog toga što niska temperatura razbija membrane unutar njih i čini ih veoma gnjecavim. Najbolje je da ih drćite u zdjeli ili košarici i to na radnoj površini prenosi "Huffington Post".
  • Maslinovo ulje
Kada je u pitanju maslinovo ulje nega je potrebno držati također na hladnom i tamnom mjestu  jer će u frižideru se stvrdnuti i dobiti strukturu poput maslaca.
  • Med
Baš kao i maslinovo ulje i med ne treba držati u hladnjaku jer se može stvrdnuti, a osim toga držanje meda u hladnjaku može uzrokovati i njegovo kristaliziranje.
  • Avokado
Nezreo avokado ni slučajno ne treba držati u hladnjaku jer to usporava njegovo sazrijevanje, dok zreo avokado bez problema možete staviti u hladnjak.
  • Bosiljak
Čuvanjem u hladnjaku bosiljak će uvehnuti, osim toga on će apsorbirati i sve preostale mirise u hladnjaku. Najbolje ga je čuvati u šoljici sa svježom vodom baš kao što se čuva buketić cvijeća.
  • Kafa
Ukoliko se kafa čuva u hladnjaku, ona će izgubiti sav okus ali će poprimiti i neke od ostalih mirisa iz hladnjaka. Hladno i tamno mjesto je najbolje mjesto za čuvanje kafe, jer će na takvom mjestu ona zadržati okus i svježinu. No, veće količine kafe možete pohraniti u zamrzivač.
  • Luk
Luk koji je u hladnjaku će s vremenom postati veoma mekan i pljesniv. Zbog toga je najbolje da ga čuvate na suhom i hladnom mjestu. No, kada je u pitanju mladi luk ili vlasac njih bez problema možete držati u hladnjaku i to zahvaljujući veoma visokom udjelu vode koju oni sadrže. Od velike važnosti je znati i da luk i krompir nikada ne trebate držati zajedno u istoj vrećici jer ćete time ubrzati proces truhljenja.
  • Hljeb
Hljeb koji se drži u hladnjaku vremenom će se isušiti. Ako se ne radi o već narezanom kruhu koji imate namjeru iskoristiti narednih nekoliko dana, najbolje je da ga ostavite u ormarić ili zamrzivač. Po pravilu kupljeni hljeb treba pojesti u roku od 4 dana ili ga odložiti u zamrzivač pa jesti i kasnije. Dok je u zamrzivaču treba biti veoma dobro zaštićen kako bi moga zadržati vlagu, a kada ga izvadite onda ostavite da se dobro i polahko odmrzne.


Izvor: tportal. hr / aktuelno24.blogspot.com
Foto: Ilustracija

0 komentari:

Objavi komentar