Ljekovita svojstva maslačka



Jedna od ljekovitih biljaka koja je rasprostranjena širom našeg područja jeste maslačak zbog toga je veoma dobro da znate sva njena ljekovita svojstva. Kada se radi o jestivosti, cijela biljka je jestiva pa postoji nekoliko narodnih recepata u kojima se nalaze i neki od dijelova maslačka.

Listovi maslačka su bogati vitaminima A, C, D kao i vitaminom B kompleksa. Upravo zbog svih hranljivih materija koje ima u sebi lišće maslačka preporučuje se kao dodatak ishrani za žene u postmenopauzi kao i žene trudnice. Savjetuje se jesti kao salata.

Od svježih cvjetova ove biljke pravi se sirup ili med koji je posebno dobar u borbi protiv kašlja.

Maslačak se koristi za liječenje infekcija, virusa i oteklina. Osim toga na osnovu istraživanja utvrđeno je da maslačak ima blagi diuretički efekat te da stimuliše protok žuči. Pročišćava mokraćne puteve, pa na bešiku i bubrege ima blagotvorno dejstvo. Dobar je iz apetit i varenje hrane, te smanjuje nivo holesterola u krvi.

Kada su u pitanju svježe stabiljke maslačka one mogu rastvoriti čak kamen u žuči, a regulišu metabolizam i pročišćavaju krv.  Koriste se i kao pomoćno sredstvo u liječenju šećerne bolesti.

Korijen maslačka u jesen ima veoma visoke doze inulina, čak 40%, a koji je izuzetno dobar za probavu, dok u proljeće korijen sadrži samo 2% inulina.

Čaj od korijena maslačka upotrebljava se za njegu lica i ispiranje očiju

Koliko je maslačak dobar pokazuju i istraživanja sprovedena na Univerzitetu Vindzor a koja daju veliku nadu svim oboljelim od raka. Veoma je važno znati da korijen maslačka veoma uspješno eliminiše sve ćelije zahvaćene karcinomom bez bilo kakvih štetnih dejstava po ostale ćelije u organizmu.

Na osnovu istraživanja pokazano je da čaj od maslačka uništava ćelije zahvaćene rakom, koje se u roku od 48 sati raspadaju, a bolest za to vrijeme miruje i ne širi se na preostale zdrave ćelije.


Izvor: srbijadanas. com / aktuelno24.blogspot.com
Foto: Ilustracija / wikimedia

0 komentari:

Objavi komentar